HistorieÚvodnikOdkazy

Toaletní papír jako platidlo budoucnosti v úspěšné české post-koronavirové hře Year 2031

14 srpna, 2024, G4ndy Žádné komentáře

Elektrikář Čestmír Kocián alias KocianTech byl v roce 2020 odhodlaný sbalit si saky paky a vyrazit s karavanem na cestu kolem světa. Plány mu ale překazila koronavirová opatření, a tak musel zůstat s přítelkyní doma v Česku. A aby se nenudil rozhodl se – inspirován děním kolem sebe – vytvořit post-apokalyptické RPG pro 35 let starou přenosnou herní konzoli Game Boy.

Děj hry Year 2031 se odehrává 10 let po globální pandemii, která vedla ke kolapsu moderní společnosti. Dvourozměrný neutěšený herní svět vypadá, vzhledem k technologickým limitacím pochopitelně velmi zjednodušeně a kostičkovaně – na původním Game Boyi je navíc zobrazen pouze ve čtyřech odstínech šedé. Hlavní hrdina při svém putování pustinou, horami, vesnicemi, jeskyněmi a městy naráží na ostatní přeživší, kterým může pomáhat. Sám se při tom musí starat o to, aby přežil a obstaral si potravu nebo se ubránil útokům nepřátel. Hru je možné si vyzkoušet přímo v internetovém prohlížeči až po moment, kdy se rozvine hlavní zápletka.

Traduje se, že úspěch se k osamoceným videoherním tvůrcům dostavuje až s jejich desátou či bůhví jakou hrou. Čestmír je nicméně zářivá výjimka – sklidil ovace již se svou prvotinou. (Když nepočítáme jeden malý šuplíkový projekt, na kterém se Čestmír učil ovládat program GB studio, představuje Year 2031 skutečně jeho první hru.) Na crowdfundingových serverech kickstarter a indiegogo se mu přitom podařilo vybrat dohromady úctyhodných 20 000 Euro. Navíc svou hru prodává také na etsy. A když prodává tak se vším všudy – nejen jako digitální kopii, kterou si může zákazník stáhnout, ale také jako fyzickou kazetku (cartridge) s papírovou krabicí, tištěným manuálem a mapou. Tato varianta se ukázala být mimořádně populární u početné komunity sběratelů retro her.

V obsáhlém rozhovoru s Čestmírem se věnujeme množství témat včetně jeho chystané vesmírné hry Luft Gears. Posluchači se také mohou exkluzivně dozvědět, jak to tenkrát skutečně bylo s Čestmírovou výhrou Game Boye Color v soutěži o nejlepší ilustraci pokémona na základní škole. A jelikož se Čestmírovi s manželkou na konci pandemie podařilo odstěhovat do odlehlé vesnice ve Španělsku, přijde řeč i na život v této zemi. Přeji příjemný poslech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *